Sværd og Trolddom: 3 ukendte romaner, troldmanden Zagor og en fed setting

Jeg har tidligere skrevet om 3 oversete romaner her, nemlig The Trolltooth Wars (på dansk Troldtandskrigen) Demonstealer og Shadowmaster. Det er ret solid underholdning, især pga illustrationerne. Der er noget stemningsfyldt, dystert og enormt gak over det hele. Kristian skriver om begyndelsen på Fighting Fantasy-universerset her om klassikeren “Troldmanden fra Ildbjerget”, hvor at vi også møder Zagor for første gang. Zagor er derudover et glimrende eksempel på illustrationerne og ser sådan her ud i The Warlock of Firetop Mountain :

Jeg har aldrig været så stor fan igen af Sværd og Trolddom som koncept, men verdenen, stemningen og især illustrationerne er helt fantastiske (anmeldelse følger af Fighting Fantasy Advanced, Advanceret Sværd og Trolddom). Magi er voldsom farligt og i en eller anden grad uforståeligt, guderne er tilstede og dog fjerne, ondskab lurer ofte lige rundt om hjørnet og alting er illustreret som det især blev gjort af briter i 1980’erne. Jeg er mild sagt ret stor fan. Hvis man læser Titan, settingsbogen til Sværd og Trolddom som rigtigt rollespil, er der en uddybning af verdenen og eksempler fra en historie som de færreste mennesker i settingen kender. Det er interessant fordi at de rigtige mange af de farlige i den ikke er overnaturlige. Der er ikke Cthulhu-agtige elementer, men til gengæld er der dinosaurus’er (det er fandeme også sejt hvis man spørger mig!) og kolossale nationer af slange- og øgle-mennesker i ørkenerne. Jeg er ret fascineret af at det vil på mange punkter er traditionel fantasy, men det er fortalt på en grum og beskidt måde. Det er nærmest Tolkien genfortalt af havnearbejdere og gadedrenge. Der er for helvede en halvt død, halvt levende troldmand som bor inde i et spejl og som har et flyvende tremasters skib. Det kunne da for helvede ikke være sejere! (en mulig undtagelse kunne være noget skrevet af Johs)

 

Der er da håb for heltene i Titan (som verdenen hedder), men man skal vade igennem større mængder mudder og skidt for at vinde. Romanerne er et glimrende eksempel på det. Chadda Darkmane er voldsomt meget igennem undervejs og selvom han får reddet verden 3 gange får han ikke nogen økonomisk gevinst eller øget social status ud af det (men til gengæld en anden gevinst, som overraskede mig. Læs bøgerne hvis I kan, de er gode). Jeg nyder vel at tingene er lidt mørke, men at der stadigvæk er nuancer og ikke mindst elementer som er dejlig gak. Der finder vi så Zagor (som man man møder i Troll Tooth Wars), den misforståede skurk i Troldmanden fra Ildbjerget. Det interessante er i den bog (som Kristian også er inde på) at han ikke virker decideret aggressiv udadtil, men at eventyrere bare komme vaderende og forsøger at stjæle hans skatte. Det er sgu lidt groft, så jeg forstår også at godt at han bliver noget sur.  Jeg synes at troldmanden er en interessant karakter, fordi at han i en eller anden grad godt kan betegnes som “ond”, men i Troldmanden fra Ildbjerget og Troll Tooth Wars agerer han ikke på det. Han virker mest af alt som en ret asocial troldmand med en høj grad af faglig stolthed og realisme, men han er ikke sadistisk. Derudover har han haft en familie, som har betyder noget for ham (han nævner at hans skatte er hans arv efter hans oldefar, Gallan Zagor, hvolket er grunden til at hans hjems position).

Der er en gut som har skrevet en langt længere uddybning af Zagor som karakterer her, for dem som er interesserede. Derfor vil jeg slutte af med Zagor (i en genfortolkning af samme kunstner) og en blanding af illustrationerne fra de forskellige bøger (ja, jeg synes at Caverns of the Ice Witch har de fedeste tegninger).

 

4 meninger om “Sværd og Trolddom: 3 ukendte romaner, troldmanden Zagor og en fed setting

  1. Pingback: En replik til glæden ved Sværd & trolddom | Stemmen fra ådalen

  2. Pingback: 16. december – Frygtens Fantomer | Reservoir Elves

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s