[OBG?] Nightlife- The Roleplaying Game of Urban Horror

Varefakta: Udgivet 1992, tredje udgave af spillet. Udgivet af Stellar Games. Genre: Splatterpunk/horror.

Det var om noget her at jeg kunne konstatere at min ide om denne her serie gav mening. For nøj, Nightlife er en spændende bog! Både ud fra et rollespilshistorisk perspektiv og som rollespil i sig selv. Første udgave udkom i 1990, jeg kigger så her på tredje udgave fra 1992.

Nightlife minder utrolig meget om World of Darkness (Vampire 1st udkom i 1991), men det er i min optik noget andet og i sidste ende voldsomt mere interessant og spilbart end WoD. Jeg vil dog gerne lade Nightlife stå på egne ben, så min anmeldelse ikke bare bliver en sammenligning med WoD. Så selvom paralellerne og forskellene kommer til at være tydelige for alle som har skimmet Vampire bare en enkelt gang, så venter jeg med en kort sammenligning til sidst.

 

Settingen ultrakort

Nightlife har konsekvent valgt at dens kampagnesetting er i New York City anno 1994, et par år længere fremme end da bogen udkom. Det spiller ikke den vilde forskel, jeg tror bare det er for (lidt ligesom Fusion) at man ikke føler sig bundet af nutiden. Spillet lægger op til at man spiller overnaturlige væsener, som render rundt i New York om natten og laver vilde ting som en slags bande. Der er så “The Commune”, som er en slags paraply organisation, som forsøger at sameksistere med menneskeheden (“The Herd”) og at de overnaturlige væsner (“The Kin”). I modsætning til “The Commune” er så “The Complex”, som går ind for at ville herske over menneskene. De (og nogle andre mindre faktioner) slås så med hinanden i en slags natlig skyggekrig.
Det interessante er at “”The Commune” har ens regler for The Kin, men uden en formel udøvende magt til at straffe folk som overtræder reglerne. Deres regler er baseret på hemmelighed, et princip om “ryd op efter dig selv” og ansvar for de nye medlemmer af “The Kin” som man skaber og lignende. Dvs at det er fællesskabet som giver regelbryderne nakkedrag og ikke en autoritetsfigur. Der er mange forskellige bander, som er tilknytter enten pro- eller anti-menneskelige faktioner med territorium rundt omkring i byen.

 

Nightlife foregår som udgangspunkt i New York City, som er fint beskrevet i bogen. Jeg ville kunne køre ting mere eller mindre fra bladet og så bare improvisere alt efter hvor henne i byen spillerkarakterne tager hen. Der er ikke nogen større “hemmelig historie” for settingen som sådan, kun nogle enkelte halvgamle typer som har lavet vilde ting.

Nightlife har desuden noget som minder om et plot i settingen i form af Wormholes, som er en slagt sære dimensionshuller, som indeholder sære monstre, tænkt 50% dumme b-films gysere og 50% Lovecraft. Det virker egentlig meget fedt, især fordi at ingen ved hvor de Wormholes kommer fra, kun at de er en trussel mod New York Citys indbyggere, både de menneskelige og de overnaturlige. Der er også magikere i settingen, som så bliver dækket i bogen “Magic” fra Stellar Games. Den ejer jeg så ikke, så den skal jeg ikke kunne udtale mig om.

 

De overnaturlige væsener

Noget af det som jeg især godt kan lide at Nightlife gør at de forskellige typer af overnaturlige hører til i samme “samfund”. Blandt de overnaturlige kræfter er der et overlap, hvor at der er nogle kræfter som alle typer af “Kin” kan bruge. Det er helt konkret Armor, Aura Sight, Claws, Danger Sense, Drain, Event Manipulation, Locate Human, Mental Mapping, Nocturnal Vision, Photogenics, Send Dream, Speed, Time Sense & Weather Control.
Det synes jeg er rigtig spændende, at der er en overnaturlig “basispakke”, som alle overnaturlig typer kan lære. Event Manipulation er spændende, fordi man der kan ændre fremtiden og den nære fortid. Locate Human gør at man kan spore et enkelt menneske. Det er især relevant ift Drain, som er evnen til at suge livskræft ud af “the Herd” og hvor man kan “smitte” andre med ens overnaturlighed. Alle væserne har det tilfælles at de ikke ældres, er næsten immun overfor sygdomme og ikke kan dø uden videre. Ift døden, så kan man dø X antal gange alt efter hvor holdbar ens karakter er (tænkt Con, Toughness, etc).

De forskellige typer af overnaturlige væsener som man kan spille er følgende: Vampyrer, varulve, spøgelser, “inuits”, “animates” & “wyghts”. Der er flere undertyper i et stort virvar, men det er hovedgrupperne. Der forskellige typer har så svagheder og fordele i form af nogle kræfter som det kun er dem som har adgang til, bonuser og minuser til stats. Rent spilmekanisk er der dog ligheder i alle de overnaturlige typer. Det er fedt, for det gør hele urban fantasy tingen nemmere at køre med. Vi kan snildt have en vampyr, en varulv, en golem og en shaman i samme party, for de er en del af samme samfund og taler samme (slang-)sprog. Det er i min optik et fedt setup, for så kan man bare lave et party/bande af forskellige væsener med forskelige evner og gå i gang. Nightlife lægger op til at man spiller en slags bande, som passer på hinanden og hænger ud sammen. Halvvejs løse venskaber, halvvejs bande, hvad jeg sgu egentlig meget godt kan lide. Det er især interessant, for man ender i min optik nemt et sted hvor man er nødt til at gøre noget for a overleve i New York City by night, som man ved vil pisse nogle andre af. Og så kører vi jo ellers derfra med masse af bandekampe.

 

De forskellige typer er meget hvad man forventer, dog er varulvene ikke sociale og i et kobbel fra begyndelsen. “Inuits” er en slags amerikansk indfødte naturånder, bundet til et specifikt stykke natur (i New York ofte Central Park), er forholdsvis “trickster” agtige og skal gå flamboyant klædt, inklusiv fjer. “Wyghts” er en slags ikke-døde, som lidt ligner mummificerede indtørrede lig. De er så til gengæld overvejende selskabelige og går op i at bevare deres menneskelighed. “Wyghts” kommer (ligesom dæmonerne) fra et andet sted kaldet “The Twisted Dimensions”, hvor de for en halv evighed siden kom ind i vores verden. “Animates” er den eneste gruppe af mulige spillerkarakterne, som ikke har været mennesker engang. De kan så være bygget på forskellige måder, Frankensteins monster, homunculi, roboter, etc. De er seje, men har også stærke svagheder. Vampyrer kan f.eks. ikke tåle sollys (som er den værste og dræber dem med det samme), religiøse symboler, hvidløg, rindende vand (og andre væsker), ild og træ i forskelligt omfang. Der er en beskrivelse af en vampyr, som bliver smidt i en container med hvidløgsolie på en pastafabrik og dør på ingen tid. Så det er ikke kun sjovt at være overnaturlig.

 

Der er også nogle andre eksempler på overnaturlige typer (feer, sære folk som går igen, medusaer, etc), som så er for meget “erfarne” spillere. Det er også vældig cool.

 

Overnaturlige kræfter og menneskeligheden

De forskellige slags overnaturlig typer har adgang til forskellige kræfter, som giver dem deres egen flavour. Det er fedt nok, men her kommer hvad jeg virkelig synes at Nightlife gør godt, nemlig dets Humanity system, som er en enormt interessant spejling af Call’s Sanity. Nightlife karakterer har en (aktuel) Humanity og en Max Humanity. Når ens karakter så vil lære eller blive bedre til magiske kræfter betaler man en pris i Max Humanity for det. Når man så vil bruge en af ens kræfter betaler man for det i Humanity. Det er en enormt simpel afspejling af det overnaturlige som ikke-menneskeligt og viser en fin balance, hvor ens overnaturlige kræfter kan føre til en dødsspiral. Den interessante modsætning er at man godt kan håndtere balancen mellem det overnaturlige og menneskelige hvis man er omhyggelig, men dt er ikke nemt.

Man kan desuden naturligvis miste eller få Humanity alt efter hvor godt/skidt man så opfører sig. Her er det ligegyldigt hvad ens Humanity score er, du får altid de samme plusser eller minusser. Hvis man ryger under 0 i Max Humanity bliver ens karakter til en NPC. Humanity kan ikke overskride Max Humanity. Hvis man går det går ens Humanity ned med 10 og ens Max Humanity går op med 1. det samme sker når man går under 0 i Humanity, hvor man så mister 1 i Max Humanity. Det er en elegant måde synes jeg at vise sammenhæng mellem overnaturlige og menneskelige og samtidig have et moralsk kompas. Det bliver især godt fordi det er en iboende moralsk konflikt i spillet, når både overnaturlige kræfter koster Humanity og det at bruge Drain (hvad mange af de overnaturlige væsner man spiller SKAL gøre løbende ved f.eks. at drikke blod som vampyr). Jo højere Humanity, jo mere kontrol har vedkommende over sin overnaturlige/bestialsk natur (f.eks. ikke om man pludselig går amok og kaster sig over det første almindelige menneske som kommer ind af døren).

 

Der er desuden forskellige kræfter som det kun er en type overnaturlige væsner som kan få. Iniuits kan bl.a. helbrede folk og blive usynlige, animates kan bl.a. udvikle mentale kræfter, vampyrer kan bl.a. forvandle sig til flagermus og gas form, spøgelser kan bl.a. udøve telekinese og blive immune over fysisk skade, etc. Det er meget hvad man vil forvente, men det er samtidig også meget fint og sejt.

Regelsystemet

Her er til gengæld en del af Nightlife, som viser sin alder. Man ruller 4d10 for hver af sine stats (Styrke, Smidighed, Udholdenhed, Viljestyrke, Årvågenhed/Perception, Karisime og Held), hvor man så får minusser eller bonusser fra ens art. Hitpoints afledes så af udholdenhed og held. Skills får man ved at rulle 20d10 og så fordele dem blandt ens Skills. Hver skill er baseret på en stat. Så hvis jeg f.eks har en karakter med 31 i intelligens og har sat en 7 i Cryptography skal jeg rulle 38 eller mindre med 1d100 for at klare det. Man får så lov til at rulle flere d10’ere efter et eventyr og tilføje dem til sine skills og endnu flere hvis man er gået op i Humanity. Så der kan jeg f.eks. tage en 9 og tilføje den til min Cryptography for at få 47. Man har dermed et mekanisk incitament til at gå op i Humanity. Så det er ret ligetil, omend det kræver at man er glad for tilfældighed.

Kampsystemet er noget mere tungt. Jeg har set det værre, men det er dog noget rodet skrevet og giver ikke altid mening.

Overordnede betragtninger

På falderebet skal det lige med Nightlife er en lidt rodet opsat bog. Der er til gengæld en god stikordsoversigt, så man kan fint finde ting undervejs. Det står bare ikke automatisk logiske steder i bogen.

 

For at kort sammenligne bogen med World of Darknes, så synes jeg at den har gang i noget anderledes og mere interessant. Det virker i hvert fald som White Wolf var inspireret af Nightlife’s setting undervejs. Hvor meget der så har været tidlig 90’er zeitgeist en tre år efter at Lost Boys og The Witches of Eastwick begge kom ud i 1987 ved jeg ikke, men det virker lidt sådan. Nightlife har bare samlet vampyrer, spøgelser, varulve, Frankensteins monster, dæmoner og meget andet godt i en bog, et samfund og hvor magtpolitikken er noget man indgår meget mere direkte i. Det slår mig at settingen faktisk nemt ville kunne bruges med et hack af Blades in Dark, hvor man slås med de andre bander om territorium og om holdningen til mennesker. Der er bare mere og andet i spillet end “I skal gøre som de Ældste siger”, som meget dominerer Vampire, Werewolf, og i mindre omfang Mage, Wraith, Changelig, etc.

 

Alt i Nightlife er noget lidt mere old-school/ærlig, hvor de f.eks. skriver om at man kan bruge ark med hex-grid i kamp for at holde styr på hvor folk befinder sig. Det er i min optik milevidt fra måde White Wolf forsøgte at iscenesætte sig selv dengang (og sikkert også i dag). Dermed ikke sagt at det er bedre end White Wolf, men det er i min optik mere konkret tænkt ned i spil.

Ville jeg så kunne finde på at bruge Nightlife til en kampagne? Ja, det kunne jeg vist egentlig godt. Settingen er forholdsvis fanden i voldsk og lægger op til noget drama uden at det bliver melodramatisk og Humanity er stærkt mekanisk afspejlet i spillet. Så jeg kunne sagtens finde på at lave en kort kampagne med nogle overnaturlige typer i en bande, som hænger ud i New Yorks natteliv og forsøger at overleve deres udødelighed, især fordi at systemet med at rulle XP tilfældigt lægger op til at man bare giver den gas i min optik. Det er på ingen måder et perfekt rollespilssystem, der er nogle klare fejl og mangler.
Det ændrer dog ikke ved at Nightlife gør nogle ting godt, både for sin tid og i dag. Især Humanity systemet har jeg klart tænkt mig at stjæle ved lejlighed.

 

Humanity guide til Troels:

14 meninger om “[OBG?] Nightlife- The Roleplaying Game of Urban Horror

 1. troelsken

  Sjovt! Mit brændende spørgsmål er — hvordan går man så op i Humanity? Ved at følge tilfældige, gamle damer over gaden? Eller med andre ord, har de tænkt over hvad godt og ondt egentlig er for nogle fisk? Eller er det bare ikke-så-reflekteret gerningsmoral a la Vampyr: Maskeballet?

  1. Thais Munk

   Ja, virkelig en sjov størrelse.

   Jeg har taget et billede af spillets fine tabel for Humanity-loss og gain og sat ind ovenfor 😀
   Så de har tænkt lidt over hvad godt og ondt er for en fisk i deres spil.

   Bemærk her venligst at man får Humanity bare af at interagere med mennesker. Det synes jeg er vildt funky, for det giver anledning til en masse spil at man lige skal huske sig selv på løbende hvordan det er at være menneske.

   1. troelsken

    Ah, det er specifikt, og fedt! Det er lige så meget forbundethed med mennesker som det er “flinkhed”. Humanity med en vision, yay!

    1. Thais Munk

     Præcis! Tak for lige at sætte ord på hvad jeg lige manglede her! 😀

     Det er også fedt, for det gør at netop Animates bliver en interessant udfordring at spille. Alle de andre typer VAR mennesker, hvor Animates i højere grad skal lære det undervejs. Til gengæld kan de blive mere menneskelige, hvilket er en meget funky historie.

 2. Kristian

  Hah. Det findes. Jeg har altid haft Nightlife i baghovedet fordi der bag i Over the Edge-bogen (1st edition) er en konvertionsguide til Nightlife, og et par andre, endnu mere, obskure systemer. Cool gennemgang og spændende 90s univers.

  1. Thais Munk

   Wow, det er fandeme skønt 😀 Nightlife er i forvejen jævnt hen obskurt, så endnu mere obskure systemer er godt nok obskure 😀

   Og ja, det kan sgu et eller andet.

 3. Inuit?
  Det er et sjovt ordvalg, fordi New York da ikke er arktisk.

  Ift. humanity, så virker det ret cool – udover det lyder som om det er en 100 point skala? Det virker lidt voldsomt.

  Men det med menneskelig omgang med mennesker er en god idé. Jeg ved det ikke, men tror også det er tænkt ind i det nye Vampire.

  1. Thais Munk

   Ja, Inuits er i voldsomt høj grad max 90’er zeitgeist. Inklusiv at de skal gå med fjer, for så er man mere i forbindelse med naturen. Det er meget sådan “90’er new age” måden at tænke på miljø. Jeg gled lidt lidt hen over det, nok fordi jeg mest af alt synes det er noget nonsens.

   Ja og nej. Jeg synes det virker meget cool at der er den flygtige Humanity (Humanity) og den mere overall (Max Humanity), hvor Max Humanity er langt mere værdifuld for karakteren.

   Og det ville i hvert fald give mening for Vampire.

 4. Der er forresten også noget med æstetikken. Manner det er grimt og jeg tror ikke jeg synes det er på en fed måde.

  Jeg ved godt det handler om smag, men selvom det helt gamle Vampire også havde nogen vildt 80’er artige illustrationer, så synes jeg der måske var en lidt federe æstetik.

  1. Thais Munk

   Det er helt sikker et spørgsmål om smag, ja. Men jeg tror du har ret i noget, for jeg overvejede undervejs hvad det var som gjorde at det her ikke var blevet til så meget mens Vampire hittede.

   Det tror jeg meget har noget at gøre med æstetik. Vampire var bedre til at pakke ting lækkert ind med velskrevet prosa, fede tegninger (ift teknisk set ift Nightlife) og et enormt æstetisk karakterark. Karakterarket i Nightlife ligner noget fra GURPS.

   Men det er interessant for hvis jeg sammenligner Nightlife her med Vampire 1st, så ser jeg klart et bedre og mere funktionelt spil i Nightlife end Vampire, især fordi at der er mere af settingen som man som spiller får lov til at interagere med, hvor der er utrolig meget af Vampire som bare er sådan noget nørder snakker om.

   1. Jeg tror noget af det som solgte og stadigvæk sælger Vampire som spil er settingen. Og netop det som du ikke er så vild med ved settingen. Derudover virker Vampire mere fokuseret, fordi man netop alle sammen spiller vampyrer og det gør spillet mere fokuset.

    Men der var en del af den slags okkulte spil ud, back in the day.
    CJ Carella’s WitchCraft til Unisystem havde jeg ret stor glæde af at læse i start 00’erne. Det er meget det samme som Nightlife.

    Forresten hvilken titel synes du er mest corny?
    WitchCraft, Vampire: the Masquerade eller Nightlife.

    Jeg tror, jeg synes Nightlife, så Vampire: the Masquerade også WitchCraft (på trods af at det skrive i et ord med to store bogstaver).

    1. Thais Munk

     Jaj, uden tvivl. Jeg gad bare ikke skrive mere på denne her blog om Vampire (og at jeg ikke er fan), for det har jeg dækket så rigeligt. Og ja, der var også Nephilim fra midt 90’erne. Jeg har har hørt godt om WitchCraft tilbage i start 00’erne, men har aldrig læst det.
     Men ja, der var også det, Over the Edge og Unknown Armies som allesammen er sære og okkulte. Dem har jeg så heller aldrig fået læst nogen af, men det er sjovt at grave i den slags ting uden for main stream synes jeg.

     Heh, fedt spørgsmål! Jeg synes WitchCraft (et ord med store bogstaver, wft), Vampire. The Masquerade og så Nightlife. Mest fordi “the Masquerade” giver mig muscical-vibes.Så stik omvendt af din 😀

 5. Pingback: [OBG?] Nightlife: Magic – Frygt og lede i Aalborg

 6. Pingback: [OBG?] Over the Edge 1st Ed – Frygt og lede i Aalborg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s