[OBG?] GURPS Illuminati

Følg altid chemtrails og gå i Olivers, den store leders, fodspor! For fred og verdensherredømmet!

Varefakta: 128 sider. Sort/hvid. Skrevet af Nigel D. Finley. Illustreret af Ruth Thompson med yderligere illustrationer af Angela Bostick og Jeff George, med tegneserier af Alexis Gilliand. 1992.

Tl;dr: Det er du ikke oplyst nok til, din clearance er for lav og vi ved alligevel allesammen allerede godt at du, efter at have infiltreret den Danske Spejderbevægelse igennem chemtrails, er i gang med at gøre det samme ved Den Store Bagedyst som dobbeltagent for Majestic-12 og Agência Brasileira de Inteligência. FNORD.

 

Yes, så dropper jeg også de snart 50 år gamle indforståede jokes og skriver en seriøst anmeldelse af en meget interessant bog. Så her er tl;dr nr 2: Det her er en hammergod bog, som virkelig giver mig mulighed for at nørde max ud (og ikke rydde op efter mig selv bagefter). Der er ikke flere jokes herefter, for GURPS Illuminati sætte gang i en masse interessante tanker for mig, som gør at jeg gerne vil skrive en seriøs anmeldelse her.

GURPS Illuminati handler om konspirationer og konspirationsteorier, et eviggyldig emne lader det til. Spil om konspirationer/Illuminati blev undervejs en stor ting for GURPS og Steve Jackson games (inden de blev til firmaet som primært laver Munchkin) sammen med Ogre, Car Wars, Transhuman Space og spil om Anden Verdenskrig. Så det blev en ret fornuftig succes er mit indtryk. Bogen skriver sig dog ind i en specifik kontekst, så for dem som ikke kender den vil jeg lige vende den først for den spiller en stor rolle her og involverer en masse virkelig weird shit, hvor overraskende meget af det er sandt. Links til videre læsning er til sidst i indlægget.

 

Konteksten/konspirationen for GURPS Illuminati

Min tolkning er at en af GURPS Illuminatis store hvis ikke største inspiration er “The Illuminatus! Trilogy” af forfatterne Robert Shea og Robert Anton Wilson. Det er er et digert værk på 805 sider og det er en fucking vild bog.

 

Første bind af serien udkom i september 1975. Jeg elsker den, men jeg er ikke sikker på at jeg kan forklare hvad den egentlig handler om udover konspirationer og obskure ting. Den er max crazy og involverer en masse referencer (bl.a. Demokraternes konvent i Chicago i 1968 (som endte med et større voldsorgie), den amerikanske bankrøver John Dillinger, H.P. Lovecraft (forfatteren og bandet), den bayerske Illuminati, Frimurerne, nazisterne, den oldgræske gudinde Eris/Discordia, en ubåd af guld og myten om det ottende kontinent Mu. Det er sjovt at læse i dag, for da bogen udkom var meget af det mere eller mindre samtidshistorie og i dag er det blevet til historie.

 

Jeg kan dog klart anbefale bogen, den er virkelig syret og sjovt undervejs. Inden i bogen er der citater fra Rolling Stones anmeldelse af bogen, som er spot on:

The longest shaggy dog joke in litterary history…a hundred pages in I couldn’t figure out why I was wasting my time with this nonsense…after three hundred, I was having too much fun to quit and in the end I was eager to believe every word…“.

LSD-pionerer og -prædikanten Timothy Leary betegnede den som vigtigere end “Ulysses” eller Finnegans Wake” af James Joyce, hvad der jo om noget er dejlig kættersk sagt (og sjovt ift at jeg tror der er flere som har læst Illuminatus! trilogy end Joyces værker, men flere har hørt om Joyce og hans forfatterskab).  Min pointe her er blot at en vigtig del af konteksten for denne jokes er nogle indforståede jokes, hvor joken til tider er at vi bare ævler lort og lader som om der er en pointe/joke bagved alt vrøvlet. En af de jokes er ordet “Fnord”, som stammer fra bogen “Principia Discordia”, som jeg skriver lidt mere om senere.

En af de ting som Illuminatus! trilogy spiller videre på er en masse gammel “counter-culture” ting fra slutningen af 1950’erne og 1960’erne, bl.a. den fiktive religion Discordians med deres hellige bog Principia Discordia og den anden fiktive religion “Church of the Sub-Genius”, . Det er alt sammen meget sært, off-beat og obskurt på en måde som jeg slet ikke kan stå for. Det er den kontekst som jeg oplever GURPS Illuminati er skrevet ind i, for den er proppet med referencer til det og verdenshistorien. Det er der hvor at Lovecraft især er interessant, for “The Illuminatus! trilogy” (og GURPS Illuminati for dens sags skyld) gør det samme som Lovecraft netop også gør så fantastisk i sit forfatterskab, nemlig at blande fiktion og virkelighed, så jeg er i tvivl helt præcist hvor linjen mellem fiktion og faktum går. Principia Discordia er en tidligere sær protest/kunstbog fra 1963 skrevet af Greg Hill og Kerry Wendell Thornley, naturligvis under pseunonymerne Malaclypse the Younger & Lord Omar Khayyam Ravenhurst henholdsvis (oplagt valg af dæknavne). Den er en slags hellig skrift til deres “religion” Discordianism, som er en tilbedelse af Eris/Discorida, gudinde for strid som smed et berømt æble ind til en fest blandt guderne for at skabe slidt da hun ikke var blevet inviteret. En af de centrale ideer i Discordianism er at vores ideer om virkeligheden er noget vi fortolker ud fra vores ideer om virkeligheden. Det er generelt virkelig mærkeligt og ret interessant, fordi det i alt dets satire har nogle interessante pointer.
Første udgave af bogen blev naturligvis printet på Jim Garrisons Xerox printer (statsanklager fra New Orleans og hovedpersonen fra Oliver Stones film JFK, som efterforskede mordet på John F. Kennedy; om noget også en emne som har inspireret konspirationsteorier). Ordet “Fnord” kommer derfra og er oprindelig bare et fjollet absurd ord, men optræder som et hypnotisk ord under i Illuminatus! trilogy. Steve Jackson Games har så kørt videre på den joke og kørt den helt ud i skoven.

Selve bogen GURPS Illuminati

Jeg fucking elsker mange GURPS supplementers evne til at presse utrolig meget viden ind på kort plads på en rollespilsrelevant måde og hvor jeg selv får lov til at lege med det. Det er en meget kompakt læsningsoplevelse, som er meget forstyrret (på en måde jeg synes er fed), hvor der konstant er sidebars og fodnoter udover selve teksten. Grunden til at jeg bringer det op er at det er om noget gælder for GURPS Illuminati. Når man læser bagsiden virker det som en meget fjollet bog og de små vittighedstegninger undervejs giver meget samme indtryk. Der er dog i sidste ende tale om en interesse bog med både seriøse (og ofte ret skræmmende) og meget fjollede elementer samtidig. De mange jokes fylder da noget, men der er en en god kontrast mellem de to som fungerer rigtig godt i bogen især fordi vittighederne i bogen primært optræder i nogle enkelte afsnit og i små vittighedstegninger i margen.

Bogen beskriver nemlig ikke kun dens eget og undervejs meget fjollede univers fra Illuminatus! trilogy, men også hvad der har været af forskellige konspirationsteorier og historiske konspirationer, inklusiv den bayerske Illuminati grundlagt af Adam Weishaupt, Tempelridderne og “The Assasins” også kendt som Ḥashashiyan‎, en muslimsk sekt som opererede fra syriske og persiske bjerge mellem 1090 og 1275 og hvad der ellers var af hotte konspirationer i 1992, inklusiv konspirationer online. Bogen forholder sig til forskellige roller spilpersonerne kan have/spille, hvad der reelt set har været af virkelig konspirationer i vores verden og hvordan man sætter en konspiration op som forberedelse eller improviserer den hen af vejen, hvor stærk konspirationen skal være, hvad type, hvor mange der skal være, etc.
Det er er med andre ord endnu en bog som går imod hvad der lidt ligger under overfladen i GURPS ved at den er genrebevidst og lader den genre være op til GM, inklusiv at den mere eller mere indirekte anerkender at spillerne skal have lov til at have agens og træffe valg. Der er også nogle enormt interessante forslag til hvordan man kombinerer den alt efter vi taler fantasy, sci-fi, cyberpunkt, tidsrejser eller en helt femte genre som der findes en anden GURPS bog til. Det er faktisk hammergodt alt i alt, for bogen gør det utrolig nemt for mig at skabe mystiske konspirationer som mine spillere så kan slås imod eller bliver en del af. Jeg synes især det er interessant, for det er nemt at sætte op efter bogens guide (hvis folk gider vil jeg gerne lave et eksempel).

Bogen vandt en Origins award i 1993 for bedste supplement og det forstår jeg godt, for den holder sig sgu godt for en 29 år gammel bog. Det er sjovt, for den rammer om noget samme zeitgeist som en af mine yndlings TV-serier, The X-Files, som begyndte i 1993. Virkelig en god bog, nem at bruge og med mange gode, omend noget daterede ideer. Der er til gengæld en charme i at læse om at få en fax sent om aftenen og lignende.

 

Samling af links til videre læsning:
-Læs Principia Discordia online her.
Church of the Sub-Genius
-Bandet HP Lovecraft
Steve Jackson Games’ søgmål mod Secret Service (som var med til at redde SJG som firma! The plot thickens!)

En mening om “[OBG?] GURPS Illuminati

  1. Pingback: [OBG?] GURPS Atlantis – Frygt og lede i Aalborg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s