[OBG?] Dark Sun World Boxed Set

Tl; dr: Dark Sun er en særdeles interessant setting, som bryder med traditionel fantasy på mange punkter. Den appellerer ikke så meget til mig, men den er meget gennemført i dens fokus på overlevelse i en post-apokalyptisk fantasy setting og den bryder med utrolig mange fantasy tropes på en fin maner.

For dem som ikke kender noget til Dark Sun, så er det en setting box til Advanced Dungeons & Dragons som udkom i 1991. Den er en post-apokalyptisk setting, hvor at magi har ødelagt en fantasy verdens øko-system og efterladt den som en udbrændt ørken med nogle få oaser, hvor de større bystater er regeret af afsindigt stærke magiker-konger/dronninger og hvor livet er hårdt og døden ofte er hverdag, om det så er igennem krig, sygdom, vold eller slet og ret tørst. Den er virkelig flot illustreret og viser på en gang fantastisk og meget brutal verden, hvor der f.eks. er handelskaraver som består af en kæmpebygning som bliver slæbt rundt af afskyelige kæmpeøgler.

Monstrerne er dejlig sære og der er en følelse af hele settingen som brutal og majestætisk, hvor cosmos er ligeglad med en. Baggrunden for settingen er meget kort fortalt at den engang har været igennem en magisk katastrofe og nu er blevet efterladt øde, tør og gold med en bagende sol. Så den vigtigste ressource der er de facto vand. Magi er derfor potentiel set destruktiv overfor liv, især simpelt liv (planter og insekter). Metal er også en mangelvare, så der er lavet en møntfod i form af bagt skiver af ler i specifikke særlige farver for at forhindre falskmønteri. Settingen viser så også hvor hardcore den er ved at man har højere stats end i normalt AD&D og automatisk begynder på level 3 i stedet for level 1. Så det er en hardcore setting, meget fantasy svar på Mad Max.

Mit problem med den (og jeg er måske nok lidt harsk her overfor noget som udkom i 1991) er, at jeg er noget i tvivl om hvad det er “den store fortælling” er for den, udover at alting er crap og vi kan risikere at dø af tørst. Grundlæggende set er jeg dog heller ikke til den oplevelse, hvor man spiller karakterer som nemt kommer til at dø. Jeg er dog heller ikke i tvivl om at den fortælling med kampen for overlevelse for nogen virkelig vil appellere. Den er også gennemført, inklusiv regler for at have flere karakterer for hver spiller (fordi vi forventer at karaktererne kommer til at dø) og (optional) regler hvordan karakterer vil agerer når der ikke er er vand nok til at komme igennem ørkenen og hvor lang de vil gå for at overleve.

Det er desuden et flot opsat og velskrevet rollespil med mange twists og lækkert artwork. Byerne med magiker-dronninger & konger er fedt beskrevet og virker ubehagelige på en stemningsfyldt og nærmest klaustrofobisk måde, hvor man kan fornemme livet som det leves i de pågældende byer under sindssyge magiske tyraner. så man vil nemt kunne tage på eventyr i settingen, for der vil ofte være et vandhul som man kan slås med nogle andre om. De nye racer skal også lige have nogle ord med på vejen, for de er godt skruet sammen. Elvere, dværge og halflings er skruet sammen på dejlig underlige måder, hvor halflings f.eks. holder meget sammen og beskytter hinanden imod resten af verden (forholdsvis halfling-agtigt) og til tider spiser andre intelligente væsner (knap så halfling agtigt). Så settingens stemning og generelle følelser er tænkt ind i settingen, inklusiv at der er sære insekt-racer med. Verden beskrives på en måde, hvor jeg tror på at karakterne har vilde psykiske kræfter, for ellers var de ikke overlevet. Det er voldsomt gennemført og stilbevidst, det er desværre bare ikke lige så meget mig.

Men hey, hvis nogen står og mangler et komplet set Dark Sun, som også inkluderer “Monsterous Compendium, Appendix II”, så er I velkommen til at købe min. 😀 Æsken har fået nogle skrammer, men alt indholdet (plus tidligere nævnte monsterbog) er der og i god stand.

 

2 meninger om “[OBG?] Dark Sun World Boxed Set

 1. Synd at det ikke lige var din kop the. Der skulle være en meget fin romanserie sat i Dark Sun, som lidt fortæller den åbenlyse fortælling om opgøret med troldmandskongerne. Jeg har ikke selv læst den, men efter hvad jeg kan forstå er det ligesom er den oplagte Dark Sun-fortælling. Når den er fortalt, så har setting ligesom fået sit potentiale udspillet.

  Om det er rigtigt ved jeg ikke. Jeg har ikke selv spillet det, men den fortælling kunne personligt godt tænke mig at køre ved lejlighed.

  Derudover er jeg ret sikker på at du kan få en ret god pris for det.

  1. Thais Munk

   Ja, jeg havde også forventet noget jeg ville være mere glad for.

   Jeg kunne godt se noget interessant i settingen bagefter faktisk. Så kunne man forsøge at besvare den nye og frodige verden imod de få Defilers som render rundt og stadigvæk kan smadre verden med deres magi. Jeg har kun hørt Lænestolsrollespil snakke om “Legacy: Life Among the Ruins”, men det kunne være interessant at se hvad der sker i sådan en setting undervejs og efter troldmandskongernes fald.

   Som det er siger settingen mig så ikke det vilde, så jeg håber at der vil dukke en køber op, som kan blive glad for den.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s