[OBG?] GURPS Russia

Varefakta: S. John Ross. 128 sider. Sort/hvid. Steve Jackson Games. Softcover. 1998.

Tl;dr: GURPS Russia er en bog med gode gode og dårlige træk, men den er dog mest af alt “meh” på grund af uhensigtsmæssige designvalg.

Jeg har, som flere af læserne nok ved, en ting for at købe gamle GURPS bøger. Det gør jeg med fuld bevidsthed om at jeg en gang i mellem får noget kedeligt simulationistisk crap. Andre gange får jeg det rene guld.  GURPS Russia falder et sted midt i mellem, men samtidig gør den nogle ting som jeg decideret synes er skidt. Først og fremmest stopper dens russiske historie ved Peter den Store og det bliver aldrig forklaret hvorfor. Jeg kan godt forstå hvorfor man vil begrænse det til før den Russiske Revolution i 1917 og den Russiske Borgerkrig bagefter (1917-1921), men hvorfor skal vi snyde for Katharina den Store, erobringen af Siberien, Fædrelandskrigen imod Napoleon, Krimkrigen, “the Great Game” mellem Rusland og Storbritannien, og ikke mindst den  katastrofale måde Rusland faldt ind i Første Verdenskrig på?
Det kan godt være at det er dækket i andre GURPS bøger, men jeg synes stadigvæk det er lidt træls. Især når det valg ikke bliver forklaret. Der er også en masse snak om hverdagen for russiske bønder igennem tiden og hvem kosakkerne var, men der mangler noget passion i bogen. Delene med myter og overnaturlige elementer er markant bedre. Der mangler bare det vigtige bindeled som jeg normalt finder i GURPS bøger, nemlig der hvor der er konkrete forslag til at bruge de her ting i rollespil. Der mangler desuden slet og ret noget passion. Det føles måske som en overflødig ting at skrive ift en GURPS bog, men det har jeg oplevet i mange andre GURPS bøger (især supplementerne Space, Psionics, Celtic Myths & Atlantis, bare for at nævne nogle få). Bogen gør som sådan det den skal (fortælle om Rusland), men den tidlige afslutning ift russisk historie og manglen passion træffer desværre kraftigt ned. Så GURPS Russia ryger i bunken af bøger som jeg vil give væk til den lokale rollespilsforening når jeg flytter.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s