[OGB?] GURPS Imperial Rome & Cthulhu Invictus

Jeg var så småt ved at gå i gang med den første anmeldelse her, men jeg var så heldig lige at hænge ud med Morten Greis (for første gang i et halvt årti!), da jeg kom forbi Faraos tidligere i maj. Der talte vi lidt om min serie her og jeg kom i tanke om en anden bog, som handlede om Romerriget og romere i rollespilssammenhæng, så den kommer lige med her. Den korte anmeldelse er heldigvis, at de er ganske fine bøger og virker nemme at bruge til rollespil i praksis. Jeg ved ikke om jeg nogensinde ville komme til at bruge dem, men det er absolut ikke utænkeligt. Derudover afslører jeg mit yndlings-nørdpodcast til sidst i dette indlæg, inklusiv med unødvendige latinske citater . Salve! Dette er del 2 af en trio OBG-indlæg om rollespilsbøger med et klassisk indhold. Tredje bog er en overraskelse, men der er med garanti nogen som godt kan gætte hvad det er.

GURPS Imperial Rome

Espice, adspice, prospice. “Undersøg fortiden, undersøg nutiden, undersøg fremtiden”.
Varefakta: Sort/hvid. 128 sider. Udgivet i 2000. Skrevet af C.J. Carella. Illustreret af David Day, John Green & Ed Northcott og udgivet af Steve Jackson Games.

Tl;dr: GURPS Imperial Rome er en god og kun lidt tør bog. Den formår rimelig konsekvent at balancere det historiske med rollespil i praksis og er et glimrende opslagsværk for Romerriget fra dets mystiske grundlæggelse til det vestlige Romerrige går under i 476.

Imperial Rome har valgt ikke nødvendigvis at fokusere på en bestemt periode i romersk historie, men har i stedet en overordnet gennemgang af det hele med særligt fokus på tre ting, nemlig gladiatorerne, hestevognsvæddeløb og de romerske legioner. Jeg er dog ret imponeret over hvor meget information C.J. Carella har formået at få smækket ned i bogen, inklusiv forskellige plot ideer til brugbart rollespil og information om romersk samfund, dagligdag, stat/imperium og religion, som man så nemt kan bruge i spil i praksis. F.eks. nævnes etruskerne og deres fokus på begravelser, sjæle og at de døde hviler i jorden, etc, hvor bogen lige nævner at det jo nemt ville kunne kombineres med GURPS Horror. Det er sgu ret elegant. Inklusiv gode forklaringer af epikuræisk og stoisk filosofi, hvor stoikerne får minus til sociale interaktioner, pga de ikke tror på gængs romersk overtro (hvad en god stoiker vil møde med total sindsro). Det er bare småting af den slags, som gør det nemt at bruge til noget i spil, inklusiv at de ting som beskrives også bliver afspejlet mekanisk.

 

Fokusset på romersk krigsførsel og gladiatorkampene er tydeligt, men det er jo i sagtens natur også nemt at få spil i praksis ud af det. Plus mange med garanti ville synes det er sejt at spille romerske legionærer eller deres centurion (evt udkommanderet til en lille landsby i det nordvestlige Gallien). Ift min kritik af GURPS Greece tidligere, så er det ikke fordi C.J. Carella er så eksplicit igen ift periodens ubehageligheder som han kunne have været, men han benægter dem heller ikke. Plus han fortæller om kvinders liv i perioden med en interesse som totalt manglede i GURPS Greece. Allerede der er jeg mere positivt indstillet og det hjælper også gevaldigt, når Carella kommer med mange forskellige kampagneideer, kombineret med mange andre GURPS bøger, som oprigtigt lyder som sjove kampagneideer, om det så er at man drager østpå for at finde ud af hvor silken kommer fra, sejler sydpå af Nilen for at finde monstre i Afrika. Så alt i alt er GURPS Imperial Rome ganske velskrevet, inspirerende og nem at bruge hvis man skulle spille noget rollespil med et romersk islæt.

 

Cthulhu Invictus

Nota res mala, optima. “En kendt ondt ting er bedst”
Varefakta: 162 sider, sort/hvid. skrevet af Chad Bowser og Andi Newton med materiale af Deane P. Goodwin. Illustreret af Steven Gilberts, Max Badger, Thomas Boatwright & Stefano Marinetti. Chaosium i 2009.

Tl;dr: Du kan kun få sanity tilbage af at slappe af på din villa eller se gladiatorkampe, Nekronomikon er ikke skrevet endnu og Romerriget rimer overraskende meget på Mythos i denne bog.

Denne bog var et impulskøb tilbage i Manchester 2010 og jeg ved ærligt talt ikke 100% hvorfor. Til gengæld er den virkelig god for hvad den er. Cthulhu Invictus har i modsætning til GURPS Imperial Rome et fast udgangspunkt i romersk historie, nemlig det Romerske Imperium i det første århundrede efter vor tidsregning. Det som bogen så specifikt gør er, at forklare  hvordan man ville spille Call i den periode, de mulige spilpersoner i perioden og ikke mindst hvordan Romersk Mythos ville se ud. Og prøv lige at tjek den forside ud for resten. Den er sguda for nice.

 

Bogen skriver det aldrig eksplicit, men den er meget et pulpet take på mythos, hvad jeg synes er et fornuftigt valg. Der er fine muligheder for f.eks. at spille legionærer som skyder på store monstre med en ballista imens de allesammen bliver gale undervejs (det er i hvert fald illustreret sådan, så jeg går ud fra at det er meningen). Det er særligt interessant med Mythos i denne periode, for f.eks. er Nekronomikon ikke skrevet på det her tidspunkt i Mythos. Jeg savner personligt “the Pnakotic manuscripts” i listen af okkulte bøger (fordi jeg er kæmpenørd), men overall er mythos delen af bogen proppet med interessant ideer og monstre, hvor man meget elegant har blandet romersk/græsk mytologi og Mythos i de forskellige monstre, inklusiv nogle virkelig fine og originale takes på de olympiske guder og engle fra Biblen. Det føles som et meget elegant mash-up mellem Cthulhu Mythos og græsk mytologi, hvor ting ikke bare har fået en gang tentakler og ordet “eldritch”, men hvor man har også har taget udgangspunkt i græsk mytologi. Den er også skræmmende nok i sig selv flere steder. Det er fedt at sætte op og jeg tror med garanti, at det ville være sjovt at spille i praksis.

 

Krigskælderen

Si sis parem, para bellum.” Hvis du ønsker freden, så forbered dig på krigen.

Nu har der været meget snak om romere, så derfor vil jeg lige nævne nogle andre nørdede folk som også er glade for de gamle romere som tema for spil. Min favorit nørdepodcast er Krigskælderen med min gode ven Henrik Dithmer som vært sammen med hans venner Jesper og Thomas. For det er til dels kampnørdet, men det formår også at komme omkring historiske begivenheder kombineret med spildesign på særdeles interessant vis. Så her er tre romerske episoder om forskellige krigsspil i forskellige perioder af romersk historie (især de Puniske krige).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s